Tuhkaaminen

Hautaaminen voidaan toimittaa tuhkaamalla


Tuhkahautaus voidaan järjestää ns. hiljaisena hautauksena, jolloin siunaus-, saatto- tai muistotilaisuutta ei järjestetä. Usein on kuitenkin tapana järjestää ensin siunaus- tai saattotilaisuus kappelissa, ja tuhkaus tehdään tämän jälkeen. Tilaisuuden kaava ja merkitys on samanlainen kuin arkkuhautauksessa, mutta arkkua ei viedä hautaan, vaan tilaisuuden päätteeksi se jää paikoilleen kappeliin tai kannetaan autoon. Myös tuhkahautauksessa tarvitaan aina arkku. Kaikki valikoimissamme olevat arkut soveltuvat myös tuhkaukseen. Arkun lisäksi valitaan uurna.

Tuhkaus suoritetaan vainajan kotipaikkakunnan tai sovitun pääkaupunkiseudun seurakunnan krematoriossa.
Tuhkauksen hinta vaihtelee paikkakunnittain ja seurakunnan kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Tuhkauksen jälkeen uurna voidaan noutaa krematoriosta, tai tuhka sirotellaan muistolehtoon seurakunnan toimesta. Tuhka on valmiina noudettavaksi n. kahden viikon kuluttua tuhkauksesta. Tuhkan voi noutaa itse tai noutopalvelun voi hankkia meiltä.

Tuhka tulee haudata tai sijoittaa yhteen paikkaan vuoden kuluessa tuhkaamisesta.


Uusi- tai vanha hautapaikka : Jos tuhkan viimeinen määränpää on oma hautapaikka, niin uurnanlasku tapahtuu yleensä muutamien viikkojen päästä siunauksesta, ja siihen varataan aika seurakunnalta.

Muistolehto: Muistolehto on seurakunnan yleinen hauta-alue, jossa ei ole hautapaikan hoitovelvoitetta. Tuhkan hautaaminen muistolehtoon tapahtuu aina seurakunnan toimesta, eikä omaisilla ole tiedossa tarkkaa aikaa tai paikkaa. Muistolehtoon haudataan tuhka ilman uurnaa, ja se sirotellaan joko maan pinnalle tai nurmikon alle.

Oma maa, metsä, järvi- tai merialue: Tuhkan voi sirotella esimerkiksi vesistöön tai maan pinnalle tai haudata maahan joko uurnassa tai ilman sitä. Erityisesti vesistöön hautaamiseen on suunniteltu uurna, joka uppoaa, mutta tuhka pysyy uurnan sisällä. Uurna hajoaa vedenpohjassa ajan myötä. Merihautaus voidaan tehdä joko rannalta tai veneestä. Merihautauksesta tulee sopia erikseen.

Lisätietoja merihautauksesta >

Maahan hautaamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Lupa tulee toimittaa seurakunnalle ennen tuhkan luovutusta. Mikäli vainajalle halutaan luontoon näkyvä hautasija tai muistomerkki, on sille hankittava lääninhallituksen lupa.

Omaisten on ilmoitettava tuhkan luovuttamisen yhteydessä krematoriolle kirjallisesti, minne tuhka tullaan sijoittamaan. Siten myös muut vainajan läheiset saavat siitä halutessaan tiedon. Krematorioilla on velvoite pitää rekisteriä tuhkauksista ja tuhkan sijoittamispaikoista.