MUISTOTILAISUUS

MUISTOTILAISUUS

Siunaus- tai saattotilaisuuden, ja hautaamisen jälkeen vainajan läheiset kokontuvat useimmiten muistotilaisuuteen. Silloin heillä on mahdollisuus muistella vainajaa, ilmaista kiitollisuutta yhteisestä ajasta hänen kanssaan ja lohduttaa toisiaan surussa. Muistotilaisuus on vainajan läksiäisjuhla.


Muistotilaisuus ei ole pakollinen, ja joskus sitä ei pidetä ollenkaan. Kirkosta sekä papin ja kanttorin palveluista ei peritä maksua. Jos muistotilaisuus pidetään seurakunnan tiloissa, voidaan joissain tapauksissa periä tilavuokraa.

Muistotilaisuudet ovat luonteeltaan melko yksinkertaisia. Tarjoilu rajoittuu usein kahviin ja pieniin suolaisiin sekä makeisiin leivonnaisiin. Mikäli hautajaisvieraita tulee pitkän matkan takaa, voi tarjolla olla kevyt ateria. Hautajaisissa ei yleensä ole tapana tarjoilla alkoholia. 

Tilaisuuden voi pitää kotona, seurakunnan tiloissa tai tarkoitukseen varattavissa juhlatiloissa, joissa on mahdollisuutena tilata kaiken kattavat palvelut, tai hoitaa tarjoilut ja koristelut itse.